top of page

Perfekta baguetter, som från bageriet fast bättre!

Uppdaterat: 22 apr. 2023


Det är lätt att köpa färdigt bröd i affären, men det är också en del av problemet. Många bröd är inplastade i onödigt mycket förpackningsmaterial och har transporterats långa sträckor. När vi bakar eget bröd har vi större kontroll över ingredienserna och dess ursprung, vilket gör att vi kan minska vår miljöpåverkan. Under de senaste veckorna har jag experimenterat med baguetter här hemma. Testat en drös olika mjölsorter och baguetterecept för att komma fram till det här ultimata receptet. Jag kan alltså garantera att om man följer det här receptet till punkt och pricka så har man de frasigaste och mest bageriliknande baguetter som går att få till. Tyvärr finns inga genvägar när det gäller att skapa perfekta baguetter, du kommer alltså behöva sätta degen minst 10 timmar innan du kan ta ut plåten med färdiggräddade baguetter från ugnen.


Vilka prylar behöver man då? En degskrapa och en eller flera baguettplåtar. Vi skaffade våra bakprylar på Cervera för att få till tre perfekta baguetter. Du behöver även en våg och något rejält vasst att skära med, gärna ett rakblad. Receptet är från början från boken Bröd, bröd, bröd : recept, råd och genvägar som jag verkligen kan rekommendera. Ingredienser: 3 gram färsk jäst

15 gram salt 2 matskedar rågsurdeg 350 gram kallt vatten 450 gram mjöl (helst Manitoba Cream)Så gör du: Blanda 3 gram jäst med surdeg, salt och kallt vatten i en bunke. När jästen lösts upp addera mjölet och blanda i en degblandare i 5 minuter. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur i minst 8 timmar, gärna under natten. Häll ut den mycket lösa degen på ett mjölat bord och med degskrapans hjälp forma en rektangel. Vik ihop ett paket genom att föra alla kanter mot mitten. Vänd på degpaketet och låt vila i en timme. Börja om proceduren med vikningen och låt jäsa ytterligare en timme. Sätt på ugnen på 275 grader och stoppa in ett vattenfyllt decilitemått (i metall) på ugnens botten. Nu kan du dela upp degen i tre längden. Se till att inte arbeta med degen utan lyft bara över varje del till baguettplåten som du täckt med bakplåtspapper. Om du inte har en baguettplåt så kan du vrida på baguetterna så håller de formen ändå. Skär tre skåror med ett rakblad i varje baguette och strö lite havssalt på toppen. Grädda baguetterna i 20-25 minuter och låt dem vila på ett galler en stund efter att du tagit ut dem ur ugnen. Grattis, nu slipper du skaffa dyra baguetter på ett finare bageri. Se till att sätta en deg på fredagskvällen så har du färska baguetter till helgen!


Comments


bottom of page