top of page

Resa klimartsmart - lättare än det låter!För mig finns inget bättre än att ha en resa att se fram emot - att göra research och planera aktiviteter, restaurangbesök och fantastiska platser att se och besöka. Att resa med en stor familj kräver sin planering och nedan delar jag med mig av två exempel på klimatsmarta resor som vi gjort de senaste åren. Men först kommer 3 tips!


  1. Packa lätt! Förutsatt att man kan bo någonstans där det finns tvättmaskin ( tex genom att hyra via Airbnb istället för hotell) så behöver man bara ta med några av sina bästa sommaroutfits. En ryggsäck per person får räcka, och då är det också lättare att förflytta sig mellan olika ställen och färdmedel.

  2. Planera! För att undvika onödiga utgifter (dyra tågavgångar, köpa vatten till törstiga barn eller svindyra snacks) är det bra att tänka igenom resan i förväg, inklusive sätta en budget för middagar, aktiviteter och shopping. Och se till att varje familjemedlem har en termosflaska för att alltid ha tillgång till kallt vatten!

  3. Leta inspiration! Många delar sina miljömedvetna resor, till exempel instagramkontot Medveten i stan. Ett bra sätt att börja med klimatsmarta resor kan vara att kopiera något någon annan redan gjort.Resa till Koster kommunalt!


Koster är ett fantastiskt resmål som vi besökte med hela familjen (4 barn mellan 7 och 17 år) för ett par år sedan. Bägge öarna är helt bilfria vilket betyder en hel del motion för att ta sig runt - inte alltid helt lätt med motsträviga barn men det gick över förväntan. Vi tog tåget från Stockholm till Göteborg och bytte där till tåg till Strömstad - totalt ca 6,5 timmar. Sedan är det en kort promenad till Strömstad Torg där båten till Koster går. Ett tips är att handla här på den Ica som finns på torget så att ni slipper ta er iväg direkt när kommer till Koster (det finns mataffär både på Syd- och Nordkoster) och vi hade med oss kylväskor för att lättare kunna ta med oss kylvaror (där hade vi också matsäcken med oss för tågresan). Väl framme på Koster (vi bodde på Nordkoster) finns ett antal olika boendealternativ - vi valde detta som var prisvärt och fräscht men något trångt för 6 personer. Vi spenderade dock mest tid utomhus så det gjorde inte så mycket. Det finns fantastiskt mycket att se och göra, men här är några av våra favoriter:


Bada i Björnsängen - lite av en vandrings strapats att ta sig till men så väl värt det (rekommenderas inte för barn under 5 år). Pizza på Kosters Trädgårdar - njut också av de fantastiska trädgårdarna och omgivningarna.


Mini golf på Kostergården


Middag & räkfrossa på Kosters Rökeri


Besöka fyren på Nordkoster


När veckan var slut och eftersom vi redan befann oss på Bästkusten bestämde vi oss för att avsluta med en tripp till Göteborg & Liseberg. Tågresan tar lite drygt 3 timmar, och från Göteborgs Central promenerade vi till Hotel Royal - supermysigt hotell med gammaldags känsla. Dagen efter blev det Liseberg hela dagen och sedan tåget tillbaka till Stockholm igen.Bila till Normandie med elbil


Vi skaffade elbil förra året, en Kia e-Soul som vi är väldigt nöjda med - den har mycket utrymme för att vara en ganska liten bil. Nu bestämde vi oss för att testa den ordentligt genom att ta den på en riktigt lång road trip. Vi valde att köra hela vägen via Öresundsbron, Danmark, Tyskland, Holland och Belgien för att till slut landa i Pirou, en liten gullig kuststad (eller snarare by) med kilometerlånga stränder i nedre delen av Normandie. Tack vare Kia Charge-appen var det lätt att planera sträckor för att optimera laddningstiden, även om vi i vissa fall fick sitta lite extra länge på någon rastplats eller McDonalds.


I Normandie fanns massor att göra och se och det var svårt att välja bland allt, och vi ville även ha tid att bara hänga på den fantastiska stranden. Här kommer iallafall några av våra favoriter:


  1. Mont-Saint-Michel - även om det är super turistigt var det en fantastisk upplevelse - inte minst att se den lilla staden höja sig över vattnet på lååångt avstånd på vägen dit. Känslan av att gå i de smala gränderna i spiral upp mot toppen är filmisk och högst upp har man en fantastisk utsikt.

  2. Bayeux - väldigt charmig stad med en hel del riktigt gamla hus och många små mysiga ställen att äta eller fika, till exempel detta.

  3. Granville - vacker stad med en härlig hamn där man med fördel äter fisk och skaldjur. Vi valde La Citadelle och här blev alla nöjda (även minstingen då det fanns bra barnmenyer).

  4. Omaha Beach och American Cemetery - ett måste såklart, väldigt vackert och heartbreaking på samma gång, och ett bra tillfälle att prata med barnen om Andra Världskriget

  5. Bila runt - så otroligt många fina platser och byar i hela Normandie - jag hade kunnat spendera månader här!Och till slut - vill man utforska tåg i Europa rekommenderar jag Trainline - en app för tågresor i Europa och tågsemester.nu - här hänger jag en del och planerar vårt nästa äventyr.


Comments


bottom of page