top of page

Hållbar garderob?

Uppdaterat: 21 apr. 2023

Visste du vilken enorm miljöbov klädindustrin är? Inte jag. Jag var en lyckligt ovetande shop a holic större delen av mina tonår och mitt unga vuxna liv och avverkade kläder som andra avverkade engångstallrikar. Men numera vet jag att menar man allvar med att minska sin klimatpåverkan behöver man ta en funderare över när, var och hur man köper kläder.


Här kommer mina 5 bästa tips för att minska sin klädshopping men ändå ha en fantastisk garderob:


  1. Capsule wardrobe - det vill säga konceptet att man har ett färre antal klassiska plagg i matchande färgskalor och av bra kvalitet som inte följer trender. Man lägger till eller byter ett fåtal plagg varje år - det sparar både tid, pengar och miljö. Mycket inspiration finns att hitta på t. ex Pinterest - jag kollar mycket in den franska stilen!

  2. Vårda dina plagg - laga, tvätta varsamt (vissa plagg ska man inte tvätta ofta - t. ex jeans mår bättre av att ligga i frysen en stund för att bli fräscha igen!) och följ tvättråd, impregnera skor och byt sulor hos en skomakare när sulan är utsliten istället för att slänga favoritskorna.

  3. Köp begagnat! Perfekt för dagis- och skolkläder som ändå slits och tappas bort - här satsar jag gärna på lite bättre märken som håller för mycket utelek och många tvättar. Ofta kan man också sälja dem vidare när plaggen är urvuxna - jag har använt mig mycket av Sellpy både för att köpa och sälja kläder.

  4. Ha en plan - om man planerar sin garderob för ungefär ett halvår i taget som har man en bra överblick för vilka behov man har och när man behöver köpa nytt, och sedan göra lite research på vilken som t. ex är den perfekta vita t-shirten eller vad man nu behöver komplettera med.

  5. Shoppa i din egen garderob - eller i andras! Inför nyår var jag på väg att köpa en ny klänning, men när jag letade igenom min garderob hittade jag 3 perfekta klänningar jag glömt bort att jag hade. Det finns också communities där man byter kläder med varandra, jättebra sätt att hitta något nytt samtidigt som man ger bort något man tröttnat på. Win win!


För den som vill veta mer - här finns en bra artikel om hur miljön påverkas, från tygtillverkning till färdigt plagg.Taggar:

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page