top of page

Hemgjord pasta: Ett hållbart val


Vill du veta varför det är så bra att göra din egen pasta ur ett hållbarhetsperspektiv? När du gör din egen pasta har du full kontroll över vilka ingredienser du använder. Det gör det lättare att undvika onödiga tillsatser och konserveringsmedel som ofta finns i köpt pasta. Hemgjord pasta dessutom en överlägsen smak och kvalitet jämfört med köpt pasta. Den färska smaken och den perfekta konsistensen gör det till en riktig njutning att äta.


Att göra din egen pasta är mer miljövänligt eftersom det minskar behovet av plastförpackningar och transporter som är förknippade med köpt pasta. Hemgjord pasta är också ekonomiskt eftersom råvarorna är relativt billiga och du kan göra stora mängder pasta till ett lägre pris än om du köper den.


Enkla hemgjorda pastan

Nu när du vet varför det är bra att göra sin egen pasta, låt mig dela med mig av mitt favoritrecept på enkla hemgjorda pastan:


Ingredienser:

500 g Caputo Vetemjöl "00" för Färsk Pasta & Gnocchi

4 ägg och 2 äggulor

En nypa salt

Olivolja

Tillvägagångssätt:

Blanda mjöl och salt på en ren arbetsbänk.

Gör en grop i mitten av mjölet och knäck äggen där.

Vispa äggen med en gaffel och blanda sedan försiktigt in mjölet, tills en deg bildas.

Knåda degen i cirka 10 minuter tills den är jämn och elastisk.

Låt degen vila i plastfolie i minst 30 minuter.

Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del tunt med en pastamaskin, helst Marcato 150.

Skär degen i önskade former och låt torka i cirka 30 minuter innan du kokar den.

Tips för bästa hemgjorda pasta

För att torka din hemgjorda pasta kan du hänga den på en pastatork eller lägga den på en ren yta täckt med ett bakplåtspapper. Se till att pastan är helt torr innan du förvarar den i en lufttät behållare. Var inte rädd för att experimentera med olika typer av pasta. Prova att göra spaghetti, ravioli eller pappardelle – möjligheterna är oändliga! Du kan också prova att lägga till olika smaker i din pastadeg, såsom örter, kryddor eller grönsaker. Experimentera med olika kombinationer för att hitta din favorit!


Pastamaskinen Marcato 150

Jag rekommenderar att du investerar i en pastamaskin. Min favorit är Marcato 150. Den är robust och hållbar, så den håller garanterat länge. Den kan göra flera olika pastatyper som tagliatelle, fettuccine och lasagneplattor. Den är också superenkel att använda och att rengöra (inte med vatten).


Att göra din egen pasta är inte bara roligt och gott, det är också ett sätt att bidra till en mer hållbar livsstil. Med hjälp av receptet ovan och pastamaskinen Marcato 150 kan du enkelt börja göra din egen pasta hemma. Prova att göra din egen pasta idag!


Comments


bottom of page